以下是引用joywzy在2003-7-29 15:57:00的发言: 请教两个削弱:
If the public library shared by the adjacent towns of Redville and Glenwood were relocated from the library’s current, overcrowded building in central Redville to a larger, available building in central Glenwood, the library would then be within walking distance of a larger number of library users. That is because there are many more people living in central Glenwood than in central Redville, and people generally will walk to the library only if it is located close to their homes. 11. Which one of the following, if true, most seriously weakens the argument? (A) Many more people who currently walk to the library live in central Redville than in central Glenwood. (B) The number of people living in central Glenwood who would use the library if it were located there is smaller than the number of people living in central Redville who currently use the library. (C) The number of people using the public library would continue to increase steadily if the library were moved to Glenwood. (D) Most of the people who currently either drive to the library or take public transportation to reach it would continue to do so if the library were moved to central Glenwood. (E) Most of the people who currently walk to the library would remain library users if the library were relocated to central Glenwood.
我在A,B中拿不定,最后我选了A,答案:B]
The dean of computing must be respected by the academic staff and be competent to oversee the use of computers on campus. The only deans whom academics respect are those who hold doctoral degrees, and only someone who really knows about computers can competently oversee the use of computers on campus. Furthermore, the board of trustees has decided that the dean of computing must be selected from among this university’s staff. Therefore, the dean of computing must be a professor from this university’s computer science department. 14. Which one of the following statements, if true, would weaken the argument? (A) There are members of this university’s staff who hold doctoral degrees and who are not professors but who really know about computers. (B) There are members of this university’s philosophy department who do not hold doctoral degrees but who really know about computers. (C) Computer science professors who hold doctoral degrees but who are not members of this university’s staff have applied for the position of dean of computing. (D) Several members of the board of trustees of this university do not hold doctoral degrees. (E) Some members of the computer science department at this university are not respected by academics in莱坞other departments.
答案:A,我晕了.做了三分钟,没出来. 我的想法如下: P: doctor degree+ computer+university staff, C: computer science+professor A为何削弱啊?也不太行.如果A说:计算机系的教授不精通计算机,是削弱.
可是A说的是太泛,也是削弱吗? 谢谢.
1. A不是WEAKEN。 A说现在去图书馆的人中,住central Redville的人比住Glenwood 的人多。。和原文信息并不矛盾。。。原文比较的是:如果搬到Glenwood后,去图书馆的人会比现在去图书馆的人多多。。。注意:比较对象发生了改变。A是当前图书馆的两地方人比较。。原文是搬家前后总人数比较
2. 纯逻辑题目: EVIDENCE: 1. dean 的必要条件: be respected, ability to over see ... 2. be respected 必要条件:doctoral degrees 3. ability to over see必要条件: really know computers 4. dean的必要条件补充: staff in this university 结论:the dean must be professor from this university's computer science department 看到结论,提出了一个DEAN的新必要条件:professor from ..... weaken方向:不一定需要结论的这个条件。。即举个反例子:不是professor from this computer science department 的人,但却满足前提给出的必要条件(其实也就3个:doctoral degree,really know computer and staff) (A) There are members of this university’s staff who hold doctoral degrees and who are not professors but who really know about computers. A满足了条件。。
(B) There are members of this university’s philosophy department who do not hold doctoral degrees but who really know about computers. 注意:选项应该是象这样子的: 某个满足前提必要条件的可不满足结论给出的条件。。 这里B,前提必要条件都不满足了。。看到do not hold doctor degrees,就排除掉了。
(C) Computer science professors who hold doctoral degrees but who are not members of this university’s staff have applied for the position of dean of computing.
C和B类似,看到not staff,排除。
(D) Several members of the board of trustees of this university do not hold doctoral degrees. do not hold, 类似排除
(E) Some members of the computer science department at this university are not respected by academics in莱坞other departments. not respected,类似排除。
所以,BCDE都是类似的错误。。明白了原文的关系,都是看一眼就可以排除掉的错误。。
关键:搞清楚差异。。。这里的差异在提了一系列必要条件后,结论却出了一个新的必要条件。。
JOYWZY, 第2题好象是从LSAT来的。。是个纯粹逻辑题目。。如果你时间不够,碰到这类题目可以不用做了。。
[此贴子已经被作者于2003-7-30 0:57:20编辑过] |