看了很多讨论,认真体会了两遍,果然还是GWD答案本身对。试着完整地回答这几个问题:
6. GWD29-Q3:
The primary purpose of the passage is to
A. present evidence undermining a certain hypothesis
B. describe a particular position and its subsequent modification
C. discuss two contrasting viewpoints regarding a particular issue
D. describe how a social phenomenon varied by region
E. evaluate an assumption widely held by scholars
文章先是说了Robertson开始的论点(通过G国推广至非洲得到的),第二段说他研究了K国发现有例外,于是修正了自己的观点。
因此选B。
------------------------------------------------------------
7. GWD29-Q4:
The passage indicates that Robertson’s research in Kenya caused her to change her mind regarding which of the following?
A Whether age was the prevailing principle of social organization in Kenya before colonialism
B Whether gender was the primary determinant of social authority in Africa generally before colonialism
C Whether it was only after colonialism that gender became a significant determinant of authority in Kenyan society
D Whether age was a crucial factor determining authority in Africa after colonialism
E Whether British colonialism imposed European-style male-dominant notions upon local situations in Ghana
本题的问题是,对K国的研究让Robertson在哪个方面进行了【改变】,所以要聚焦在改变上,即研究K国前和研究K国后对这个问题的答案是有变化的。
先看作者之前的观点是:before colonialism, age was a more important indicator of status and authority than gender in Ghana and in Africa 【generally】.
作者之后的观点是:in determining authority in precolonial Africa, age was a primary principle that superseded gender to varying degrees 【depending on the situation】.
选项A:前后的观点都认为age是primary的,亦即prevailing的,无论在非洲还是在K国。无变化。
选项B:前后都认为gender不是一个primary determinant,age才是。无变化。
选项C:之前认为K国是在殖民后gender才是significant determinant,之后认为K过在殖民前gender就已经很significant了。有变化,正确。
选项D:殖民后age的事儿就没谈。
选项E:前后对此问题的回答都是Yes。没变化。
所以有改变的只有C,是正确答案。
----------------------------------------------------------------
8. GWD29-Q5:
The passage suggests that after conducting the research mentioned in line 18, but not before, Robertson would have agreed with which of the following about women’s status and authority in Ghana?
A Greater land rights and greater involvement in trade made women in precolonial Ghana less dependent on men than were European women at that time.
B Colonialism had a greater impact on the status and authority of Ghanaian women than on Kenyan women.
C Colonialism had less of an impact on the status and authority of Ghanaian women that it had on the status and authority of other African women.
D The relative independence of Ghanaian women prior to colonialism was unique in Africa.
E Before colonialism, the status and authority of Ghanaian women was similar to that of Kenyan women.
这道题和上面类似,题干要求是research之后agree,【but not before】,即research之前不同意。重复一下作者观点:研究之前,作者的观点叫做 ...【generally】,之后的观点叫做...【depending on the situation】
A:之后当然是同意的,之前文中就没说。选项中这些内容是作为对G国妇女地位的解释出现的,并不是研究的一部分。
B:通过推断可以理解作者之后是同意的,因为G国原来gender不重要,K国gender多少也比较重要,殖民后就都重要了,所以肯定对G国影响是greater的。之前既然都是generally了,作者是认为对K对G都是一样的。
其他选项不分析了,所以选B。GWD答案正确。
-------------------------------
9. GWD29-Q6: The author of the passage mentions the status of age as a principle of social organization in precolonial central Kenya in lines 24-26 most likely in order to
A indicate that women’s dependence on men in precolonial Kenya was not absolute B contrast the situation of senior women to that of less senior women in precolonial Kenyan society C differentiate between the status and authority of precolonial Kenyan women and that of precolonial Ghanaian women D explain why age superseded gender to a greater extent in precolonial Kenya than it did elsewhere in Africa E identify a factor that led Robertson to revise her hypothesis about precolonial Africa
作者在24-26行主要就是说K国和G国在gender这个事儿上是不同的。题干问作者说这个目的是什么。全文的结构是:观点-反例-修正观点,从行文讲,提这个反例目的当然是引出后来作者为什么要修正观点。所以选E。
其他选项都只说了一部分内容,没有说明这段话在整个文章结构中的作用。
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
|